Out Of The Syllabus

B.V. Doshi wins the Pritzker Architecture Prize 2018


B.V. Doshi wins the Pritzker Architecture Prize 2018

Image Courtesy: Pritzker Official Website | B.V. Doshi wins the Pritzker Architecture Prize 2018 - the highest honor in architecture

By

ARCHITECTURE

"Every object around us, and nature itself—lights, sky, water and storm—everything is in a symphony and this symphony is what architecture is all about." - Balkrishna Doshi

Noted Indian architect, Professor Balkrishna Doshi has been named as the 2018 Pritzker Prize Winner - the architecture's most prestigious honour. He is credited for his design of the Indian Institute of Management, Bangalore, the Centre for Environmental Planning and Technology, Indian Institute of Indology, Ahmedabad and a number of cultural spaces.

Professor Balkrishna Doshi was born in Pune, India on August 26, 1927 into a family that had been involved in furniture industry for two generations. At a very young age, he displayed a passion for art. He began his architecture studies in 1947, the year India gained independence, at the Sir J.J . School of Architecture Bombay (Mumbai), the oldest and one of the foremost institutions for architecture in India.


An architect, urban planner, and educator for the past 70 years, Doshi has been influential in curating the course of architecture throughout India and internationally. Of the tremendous range of completed buildings, which include institutions, mixed-use complexes, housing projects, public spaces, galleries, and private residences, his design explores the relationships between basic needs of the human life, connectivity to self and culture and understanding of social traditions, within the context of a place and its environment, through a subtle response to modernism. His architecture is both poetic and functional - influenced by the masters of 20th-century architecture, Charles-Édouard Jeanneret, known as Le Corbusier, and Louis Kahn, he has been able to portray architecture and his works that respect eastern culture while enhancing the quality of living in India. A retrospective of his works, "Celebrating Habitat: The Real, the Virtual and the Imaginary," opened at the National Gallery of Modern Arts, Delhi, India (2014), before traveling to the Power Station of Art Shanghai, China, (2017).

Images of his works:
Amdavad Ni Gufa was designed to demonstrate the collaboration between an artist and architect. An underground gallery housing the works of artist Maqbool Fida Husain, Doshi’s design was inspired by a discussion between the two that occurred thirty years prior to the project. It was about a response to climate, and the benefts of interred spaces. In designing the landscape and entrance, the architect connects the building to the extended world.
Amdavad Ni Gufa was designed to demonstrate the collaboration between an artist and architect. An underground gallery housing the works of artist Maqbool Fida Husain, Doshi’s design was inspired by a discussion between the two that occurred thirty years prior to the project. It was about a response to climate, and the benefts of interred spaces. In designing the landscape and entrance, the architect connects the building to the extended world.

Amdavad Ni Gufa, designed as an art gallery, transformed and became a living organism and sociocultural centre due to its unusual combination of computer aided design, use of mobile ferro-cement forms and craftsmanship by local crafts people using waste products. Inside the Gufa.
Amdavad Ni Gufa, designed as an art gallery, transformed and became a living organism and sociocultural centre due to its unusual combination of computer aided design, use of mobile ferro-cement forms and craftsmanship by local crafts people using waste products. Inside the Gufa.

Sangath Architect's studio
Sangath Architect's studio

Pritzker Prize was established by the Pritzker family of Chicago through their Hyatt Foundation in 1979 - granted annually and is often referred to as "architecture's Nobel" and the "profession's highest honor". The award consists of $100,000 and a bronze medallion. The official ceremony granting the award takes place every year usually in May. The Aga Khan Museum in Toronto has been selected as the venue for this year's ceremony.

CEPT campus has become at once a small campus and a big house, making everyone aware about his or her role in it. Learning occurs simultaneously and our responses shape our lives.” Initially housing just the School of Architecture (1966), the campus has expanded to include the School of Planning (1970), the Visual Arts Centre (1978), the School of Building Science and Technology (1982), the School of Interior Design (1982), Kanoria Centre for Arts (1984), and an exhibition gallery (2012) - View of the School of Architecture from the north lawn.
CEPT campus has become at once a small campus and a big house, making everyone aware about his or her role in it. Learning occurs simultaneously and our responses shape our lives.” Initially housing just the School of Architecture (1966), the campus has expanded to include the School of Planning (1970), the Visual Arts Centre (1978), the School of Building Science and Technology (1982), the School of Interior Design (1982), Kanoria Centre for Arts (1984), and an exhibition gallery (2012) - View of the School of Architecture from the north lawn.

Kanoria Centre for Arts, studio spaces for artists.
Kanoria Centre for Arts, studio spaces for artists.

Natural light flls a studio space at the School of Architecture. Centre for Environmental Planning & Technology
Natural light flls a studio space at the School of Architecture. Centre for Environmental Planning & Technology.

Doshi blurs the definitions of interior and exterior, creating covered open spaces that seamlessly unite the two - Centre for Environmental Planning & Technology
Doshi blurs the definitions of interior and exterior, creating covered open spaces that seamlessly unite the two - Centre for Environmental Planning & Technology.

A funnel shaped entrance is designed to direct the breeze through the building - Centre for Environmental Planning & Technology
A funnel shaped entrance is designed to direct the breeze through the building - Centre for Environmental Planning & Technology.


Places to encourage interaction amongst students. - Centre for Environmental Planning & Technology
Places to encourage interaction amongst students. - Centre for Environmental Planning & Technology.


Inspired by traditional maze-like Indian cities and temples, IIM Bangalore is organized as interlocking buildings, courts and galleries. It also provides a variety of spaces protected from the hot climate, and infuses greenery through semi-open corridors and gardens. Internal courtyards - IIM Bangalore
Inspired by traditional maze-like Indian cities and temples, IIM Bangalore is organized as interlocking buildings, courts and galleries. It also provides a variety of spaces protected from the hot climate, and infuses greenery through semi-open corridors and gardens. Internal courtyards - IIM Bangalore.

The integration of functions, movements, nature and the choices to accommodate diverse activities simultaneously are the distinguishing features of the campus at Bangalore today. Library interior - IIM Bangalore
The integration of functions, movements, nature and the choices to accommodate diverse activities simultaneously are the distinguishing features of the campus at Bangalore today. Library interior - IIM Bangalore.

Light and shadows through the exterior corridors.
Light and shadows through the exterior corridors.

I wanted to develop a system by which the buildings at IIM Bangalore disappear and spaces in between them dominate the experience of the place…I thought the most important things [were] the rasa, which is the subtle experience of the space that makes the space memorable. It extends the associations and enriches imagination. View towards the library from a semi-open corridor.
"I wanted to develop a system by which the buildings at IIM Bangalore disappear and spaces in between them dominate the experience of the place…I thought the most important things [were] the rasa, which is the subtle experience of the space that makes the space memorable. It extends the associations and enriches imagination. View towards the library from a semi-open corridor."


Institute of Indology - Ahmedabad, India
Institute of Indology - Ahmedabad, India

Kamala House - Ahmedabad, India
Kamala House - Ahmedabad, India

A good theatre...is the extension of the most active and creative part of a city. It is a place where all artists meet and recreate a new image of life.” Designed as a public theatre, Premabhai Hall, a largely concrete building, houses an auditorium, vast interior corridors and public gathering spaces. View from Bhadra Square.
"A good theatre...is the extension of the most active and creative part of a city. It is a place where all artists meet and recreate a new image of life.” Designed as a public theatre, Premabhai Hall, a largely concrete building, houses an auditorium, vast interior corridors and public gathering spaces." View from Bhadra Square.

"My works are an extension of my life, philosophy and dreams trying to create treasury of the architectural spirit. I owe this prestigious prize to my guru, Le Corbusier. His teachings led me to question identity and compelled me to discover new regionally adopted contemporary expression for a sustainable holistic habitat," said Doshi. He continues, "with all my humility and gratefulness I want to thank the Pritzker Jury for this deeply touching and rewarding recognition of my work. This reaffirms my belief that, 'life celebrates when lifestyle and architecture fuse.'"

About The Author

Sudip Maji

Sudip Maji

A die-hard cricket fan, worried about ecological balance, passionate about technology, co-founded Out Of The Syllabus



From the Boards:

From the boards (Image Courtesy: unsplash.com)


You May Like To Read: